Brzorastuce drvo paulovnija

Ako pogledate po oglasima videćete da se  svugde prodaje i reklamira čuveno kinesko sarsko drvo koje brzo raste. Drvpo koje pripada porodici Scrophulariaceae, u Japanu poznato kao kiri drvo koje se uzgaja u Kini više od 3000 godina je paulovnija.

Paulovnija hibridi za naše uslove

Sigurno da se pitate otkud sada pomama za paulovnijom i kako da nije pre stigla kod nas iz Kine. Da razrešimo i tu dilemu, u rasadnicima kao što je Florand možete nabaviti sadnice paulovnije koje su prilagođene rastu u našim uslovima i našoj klimi. Da bi paulovnija mogla da opstaje kod nas mora biti prilagođđena našim klimatskim uslovima i mora biti sposobna da istrpi velike klimatske i temperaturne razlike.

paulovnija

Ukrštanjem i pravljenjem hibrida koji mogu da istrpe zimi temperature do -29C a leti do +45C. Zato je konačno i kod nas krenula ekspanzija paulovnije. 

Zašto paulovnija brzo raste?

Brzorastuće drvo paulovnija uz adekvatnu negu i uslove gajenja u svojoj prvoj godini života dostižu visinu od 6 metara, u prečniku narastaju svake godine za 3 do 4 cm. Zahvaljujući velikoj lisnoj površini i ima veliko iskorišćenje u procesu fotosinteze. Stablo za 5 do 7 godina dostiže 42 cm prečnik i visinu od 20 metara.

Sa stanovišta ulaganja dobra stvar je što se ama obnavlja iz debla sopstvenog panja. Može se onbavljati 7 ciklusa što je nekih 35 godina.

Sve su to razlozi zašto je paulovnija u Srbiji jako popularna.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.